Tractament especialitzat del dolor

Dr. De Córdoba

A les Unitats del Dolor tractem fonamentalment el DOLOR CRÒNIC, o sigui el dolor que va arribar per quedar-se, el que ja no desapareixerà espontàniament tret que li posem remei. D’entre aquests dolors destaca el osteomuscular, és a dir aquell que s’origina en la columna, a les articulacions o en els tendons. També és molt freqüent el dolor neuropàtic, vinculat al sistema nerviós central i perifèric.

Les tècniques més habituals per combatre el dolor crònic són les infiltracions i la rizòlisi.

INFILTRACIONS

Hi ha moltes malalties que poden causar inflamació dels nervis i discos de la columna lumbar. Les més habituals són l’hèrnia discal i la reducció del diàmetre intern de les vèrtebres (estenosi de canal); aquests casos responen molt bé a la injecció directa d’un antiinflamatori tipus cortisona a la columna.

RIZÒLISI

El mal d’esquena és molt freqüent; se sap que el 80% dels humans tindrà un ‘pinçament’ (lumbàlgia o llomadura) al llarg de la seva vida. En molts d’aquests pacients el dolor els ve de les petites articulacions que enfilen les vèrtebres entre si. Aquestes “frontisses” vertebrals fan mal quan estan inflamades o degenerades. El dolor que neix d’aquestes articulacions es pot curar aplicant un corrent elèctric d’alta velocitat en els delicats nervis que transmeten la sensibilitat articular.

HISTÒRIA DE L’ESPECIALITAT

L’especialitat ‘Medicina del Dolor’ és una especialitat jove i encara poc coneguda. Va néixer gràcies al Dr. John Bonica, un anestesiòleg americà que va participar en el desembarcament aliat. Aquest metge es va adonar que molts combatents patien dolors resistents a la morfina, dolors estranys, capritxosos, de difícil interpretació. Fruit dels seus treballs i investigacions va germinar la nostra disciplina: la CLÍNICA DEL DOLOR.