Fibromiàlgia

 

Fibromiàlgia

 
La paraula fibromiàlgia significa dolor en els músculs i en el teixit fibròs (lligaments i tendons). La fibromiàlgia es caracteritza per dolor musculoesquelètic generalitzat i sensació dolorosa a la pressió en uns punts específics (punts dolorosos). Aquest dolor s’assembla a l’originat en les articulacions però no és una malaltia articular.
La fibromiàlgia es reconeix com una síndrome, això significa que el reumatòleg la identifica quan troba en una persona determinada unes alteracions que concorden amb les quals han estat prèviament fixades pels experts per al seu diagnòstic.
La fibromiàlgia és freqüent. Aproximadament la pateix el 2% al 6% de la població general, sobretot dones. Pot presentar-se com a única alteració (fibromiàlgia primària) o associada a altres malalties (fibromiàlgia concomitant).
El dolor és un dels símptomes més molests de la fibromiàlgia. És difús i afecta a una gran part del cos. En ocasions el dolor comença de manera generalitzada, i en altres en un àrea determinada com el coll, l’espatlla, la columna lumbar, etc. i des d’aquí s’estén. La persona que busca l’ajuda del metge sol dir “em fa mal tot”. El dolor de la fibromiàlgia pot ser explicat per qui la pateix com a coïssor, molèstia o neguit. De vegades poden presentar-se espasmes musculars. Amb freqüència varia en relació amb l’hora del dia, el nivell d’activitat, els canvis climàtics, la falta de son o l’estrès.
El diagnòstic de fibromiàlgia es fa sobre la base de les molèsties que s’han assenyalat i en funció de les dades que el metge troba en l’exploració.
L’objectiu del tractament és millorar el dolor i tractar els símptomes acompanyants, per aconseguir una gran millora en la qualitat de vida de la persona. Els passos a seguir per al correcte tractament de la fibromiàlgia són: l’explicació de la naturalesa de la malaltia, l’educació per evitar els factors agreujants, el tractament de les alteracions psicològiques associades si n’hi ha, l’exercici físic, els massatges i l’acupuntura.

 

 

– Bennett RM. Clinical manifestations and diagnosis of fibromyalgia. Rheum Dis Clin North Am 2009; 35:215.
– Goldenberg DL. Diagnosis and differential diagnosis of fibromyalgia. Am J Med 2009; 122:S14.
– Goldenberg DL, Burckhardt C, Crofford L. Management of fibromyalgia syndrome. JAMA 2004; 292:2388.