Dolor lumbar i hèrnia discal

Dr. De Córdoba

Hi ha moltes malalties que poden causar inflamació dels nervis i discos de la columna lumbar. Les més habituals són l’hèrnia discal i la reducció del diàmetre intern de les vèrtebres (estenosi de canal); aquests casos responen molt bé a la injecció directa d’un antiinflamatori tipus cortisona a la columna.

La infiltració consisteix a introduir una agulla entre les vèrtebres per detectar l’espai que envolta els discos i nervis. Per guiar la fina agulla a la zona inflamada s’utilitza un aparell de Rx avançat (radioscòpia digital). Abans de posar la medicació s’injecta un contrast que ‘dibuixa’ a la pantalla l’espai epidural i confirma que tot s’està fent correctament.

Gràcies a aquestes tècniques molts pacients han evitat sotmetre’s a una intervenció quirúrgica major, més arriscada i amb un període de recuperació més llarg.

Infiltració epidural lumbar amb Rx

Infiltració epidural lumbar amb Rx

Infiltració del nervi raquidi

Infiltració del nervi raquidi

 

Dolor de les articulaciones L3-4 (blau), L4-5 (rosa) y L5-S1 (vermell)

ARTROSI A LA COLUMNA LUMBAR

El mal d’esquena és molt freqüent; se sap que el 80% dels humans tindrà un ‘pinçament’ (lumbàlgia) al llarg de la seva vida. En molts d’aquests pacients el dolor els ve de les petites articulacions que enfilen les vèrtebres entre si. Aquestes “frontisses” vertebrals fan mal quan estan inflamades o degenerades.

El dolor que neix d’aquestes articulacions es pot curar aplicant un corrent elèctric d’alta velocitat (RADIOFREQÜÈNCIA) en els delicats nervis que transmeten la sensibilitat articular. En aquesta ‘operació’, anomenada popularment rizòlisi, no s’infiltra cap fàrmac sinó que es termocoagulen els nervis usant unes agulles especials; en acabar la cirurgia ambulatòria els pacients tornen a casa pel seu propi peu.

 

 

Rizòlisi Newcastle L4-5 esquerra

Rizòlisi Newcastle L4-5 esquerra

RIZÒLISI “AUSTRALIANA”

Investigadors australians de la Universitat de NEWCASTLE han desenvolupat en l’última dècada una rizòlisi que supera amb escreix a l’empleada a Europa. S’ha pogut demostrar que aquest refinament és molt més eficaç, i de llarga durada, que la tècnica clàssica. Per aquest motiu, a la nostra Unitat avui en dia només practiquem la tècnica Newcastle.