Artrosi

 

El “Reuma”

El concepte de “reuma” no existeix en els llibres de medicina, és a dir, no hi ha cap malaltia o dolència de l’aparell locomotor que rebi el nom de “reuma”. La societat ha agrupat sota el nom de “reuma” o “reumatisme” a tot el conjunt de dolències o molèsties relacionades amb l’aparell locomotor, pot ser com a conseqüència del desconeixement de la seva diversa naturalesa i la creença en una causa comú per a totes elles.
Existeixen més d’un centenar de malalties diferents de l’aparell locomotor. La reumatologia és l’especialitat que s’encarrega de les malalties de l’aparell locomotor, sent el reumatòleg el metge especialista en les malalties de l’aparell locomotor.

  • Faci click aquí per a descarregar informació de la S.E.R. sobre el reuma.

 

L’artrosi

L’ artrosis és una malaltia que lesiona el cartílag articular i origina dolor, rigidesa i incapacitat funcional. Habitualment es localitza a la columna cervical i lumbar, algunes articulacions de l’espatlla i dels dits de les mans, l’articulació del polze, el maluc, el genoll i l’ articulació del dit gros del peu.
Fora d’aquests llocs, l’ artrosis és rara i quan apareix, s’ha de sospitar l’existència d’un dany previ o d’una altra malaltia articular subjacent.
A l’ Estat espanyol, l’ artrosis afecta al 10% de la població general, representant gairebé la quarta part del total de pacients atesos a les consultes dels reumatòlegs. La freqüència amb que afecta a les persones augmenta amb l’edat (sobretot a partir dels 40-50 anys), encara que no s’ha de considerar a aquesta malaltia com una conseqüència ineludible de l’envelliment articular.
Encara que pot no donar símptomes -per exemple, a la columna és freqüent trobar signes radiogràfics d’ artrosis sense que l’individu tingui dolor-, el símptoma fonamental de és el dolor. Aquest dolor sol aparèixer quan s’exigeix un esforç a l’articulació malalta, tant de moviment o de càrrega. Més endavant, amb el progrés de la malaltia, el dolor pot aparèixer en el repòs o el descans nocturn.
Les dades fonamentals que permeten el diagnòstic de l’ artrosis són els símptomes que explica el pacient i les alteracions que observi el seu metge després de l’examen adequat de les seves articulacions.
Els objectius que perseguirà el seu metge, a la llum de la disponibilitat de mitjans que li proporciona la ciència mèdica actual quan li recomani un tractament per l’ artrosis són l’alleujament del dolor articular i el manteniment de la capacitat funcional. Per a això, es disposa de diverses alternatives, que inclouen els tractaments físics, l’exercici físic, combatre l’obesitat, els medicaments analgèsics i antiinflamatoris, les infiltracions d’àcid hialurònic i l’ acupuntura.

 

  • Faci click aquí per a descarregar informació de la S.E.R. sobre l’artrosi.
  • Faci click aquí per a veure informació de l’American College of Rheumatology sobre l’artrosi.
  • Faci click aquí per a descarregar “Guía del paciente con artrosis” de la S.E.R.

 

Artrosi de mans

Consisteix en una degeneració del cartílag de les articulacions de les mans, benigna, tot i que pot produir dolor, dificultat per a moure els dits i deformitat. Acostuma a presentar-se en persones d’ambdós sexes, encara que té un marcat predomini en dones. Acostuma a començar a l’edat de 40-50 anys, encara que hi ha casos de començament més tardà, sent habitual trobar un component hereditari. La localització més freqüent són les articulacions distals dels dits (“nòduls de Heberden”), encara que també pot afectar les articulacions proximals dels dits (“nòduls de Bouchard”), sent en aquest cas el dèficit de mobilitat més acusat.

 

  • Faci click aquí per a descarregar informació de la S.E.R. sobre l’artrosi de mans.

 

– Altman R, Alarcón G, Appelrouth D, et al. The American College of Rheumatology criteria for the classification and reporting of osteoarthritis of the hand. Arthritis Rheum 1990; 33:1601.

 

Artrosi de genoll

És una malaltia crònica que es caracteritza pel deteriorament gradual del cartílag de l’articulació del genoll. Aquest deteriorament condueix a l’aparició de dolor amb l’activitat física, dificultat per caminar i romandre dret, així com una deformitat progressiva del genoll.
Podem distingir l’afectació femorotibial (als laterals del genoll) i la femoro-lar (entre el fèmur i la ròtula). Depenent del grau d’afectació i de la seva localització, variarà la simptomatologia del dolor, així com la probabilitat de formació de vessament articular.
L’artrosi de genoll es manifesta inicialment amb dolor després d’estar molt de temps dret o caminant. Fan mal especialment algunes activitats com pujar i baixar escales, caminar per terrenys irregulars o aixecar-se d’una cadira.

 

  • Faci click aquí per a descarregar informació de la S.E.R. sobre l’artrosi de genoll.

 

– Altman R, Asch E, Bloch D, et al. Development of criteria for the classification and reporting of osteoarthritis. Classification of osteoarthritis of the knee. Diagnostic and Therapeutic Criteria Committee of the American Rheumatism Association. Arthritis Rheum 1986; 29:1039.

– Wu CW, Morrell MR, Heinze E, et al. Validation of American College of Rheumatology classification criteria for knee osteoarthritis using arthroscopically defined cartilage damage scores. Semin Arthritis Rheum 2005; 35:197.

 

Artrosi de maluc

L’articulació del maluc la formen, per una part, el cap del fèmur, i per una altra, un buit a l’os de la pelvis que es diu còtila. Les dues superfícies òssies estan entapissades pel cartílag articular. Al voltant d’aquests ossos hi són la membrana sinovial, els lligaments i una potent musculatura. L’artrosi de l’articulació del maluc consisteix en el deteriorament del cartílag d’aquesta articulació.

 

  • Faci click aquí per a descarregar informació de la S.E.R. sobre l’artrosi de maluc.

 

– Altman R, Alarcón G, Appelrouth D, et al. The American College of Rheumatology criteria for the classification and reporting of osteoarthritis of the hip. Arthritis Rheum 1991; 34:505.

 

Artrosi cervical

Les articulacions estan formulades, entre altres components, pels cartílags. Aquests cobreixen la superfície de l’os que s’articula en un altre os. Quan aquest cartílag es degenera o “desgasta”, es produeix l’artrosi.
Quan afecta a la columna cervical, parlarem d’artrosi cervical o cervicoartrosi.

 

  • Faci click aquí per a descarregar informació de la S.E.R. sobre l’artrosi cervical.

 

Artrosi lumbar

La columna lumbar està formada per cinc vèrtebres que se situen a l’esquena, entre les costelles i la pelvis, a la zona popularment coneguda com la “zona dels ronyons”. L’artrosi de la columna lumbar es pot produir tant a nivell del disc vertebral, com a nivell de les articulacions interapofisàries. L’artrosi de la columna lumbar produeix amb freqüència dolor de “tipus mecànic” que significa que apareix amb el moviment i la sobrecàrrega lumbar i millora amb el repòs.

 

  • Faci click aquí per a descarregar informació de la S.E.R. sobre l’Artrosi lumbar.