Preguntes freqüents en acupuntura

 

F.A.Q.

Què és l’Acupuntura?
L’acupuntura és un procediment mèdic de gran eficàcia. La seva bona praxis requereix un diagnòstic, una indicació terapèutica i un pronòstic. Aquestes tasques són de competència mèdica i per tant han de realitzar-se per professionals sanitaris degudament qualificats i acreditats.

 

Quines malalties poden beneficiar-se de l’Acupuntura?
Degut als seus potents efectes analgèsics, antiinflamatoris, antidepressius i ansiolítics la llista de patologies és molt ampla i cal consultar el seu cas particular amb un metge acupuntor qualificat. Citem algunes de les més freqüents en reumatologia i recomanades per la OMS: artrosi de genoll, mans i malucs, cervicalgies i lumbàlgies; tendinitis i bursitis. En canvi hem de fugir de generalitats, donat que no tractem només malalties, sinó pacients.

 

El tractament amb Acupuntura és dolorós?
En absolut. No té res a veure amb les agulles intramusculars ni amb altres tècniques mèdiques agressives. A l’Acupuntura les agulles que es fan servir són finíssimes amb punxa bisellada estèril que s’introdueixen una mica a sota de la pell.

 

Quant temps dura una sessió d’Acupuntura?
Si es tracta d’una primera visita, a la qual es realitza una història clínica amplia amb una anamnesi extensa, una exploració física sistemàtica i una avaluació de les proves complementàries, pot durar al voltant de 45 minuts. A les següents sessions la durada acostuma a ser de mitja hora.

 

Quantes sessions necessito?
És difícil de determinar donat que cada malaltia requereix un determinat nombre de sessions que generalment estan marcades per la cronicitat del procés i la resposta individual a l’Acupuntura. De la mateixa manera succeeix amb l’efecte que cada persona té al prendre un relaxant muscular o un analgèsic, el resultat varia depenent de la malaltia i de cada pacient. Normalment una primera sèrie de tractament per valorar l’eficàcia inicial de l’acupuntura no hauria d’excedir de les cinc sessions.

 

Quin és l’interval entre sessions?
En general, l’interval de les sessions acostuma a ser d’una setmana entre sessió i sessió. Aquesta cadència pot variar si es tracta d’una alteració aguda, llavors l’interval entre sessió i sessió és més breu i es poden realitzar a dos a tres sessions setmanals.
Freqüentment, a mesura que la evolució és satisfactòria, es distancies les sessions entre si i es pot arribar a realitzar una sessió cada quinze dies o mensualment.

 

Durant quant de temps s’ha d’aplicar l’Acupuntura?
Al contrari que succeeix amb la majoria de medicaments l’Acupuntura en mans de professionals sanitaris qualificats es pot aplicar sempre que es necessiti, donat que no té efectes secundaris no desitjats ni es produeix l’efecte de tolerància farmacològica. No hi ha límit de sessions ni de temps.